Cinc consells per crear una WebQuest perfecta
Ja sabem que una WebQuest és una tasca de complexitat variable en la qual els alumnes realitzen una investigació guiada mitjançant enllaços d’internet proporcionats pel seu professor. Per a això, és fonamental que el professor conegui els llocs als quals dirigirà els seus estudiants i que tingui en compte algunes pautes que poden diferenciar una webquest avorrida d’una webquest interessant que els alumnes estiguin desitjant acabar per compartir-la amb els seus companys.
He trobat aquests cinc consell que em semblen interessant tenir en compte:
- El més important és formular una bona pregunta oberta, del tipus: Perquè es va iniciar la segona guerra mundial? o A què es deu l’èxit de Microsoft? Això portarà als estudiants a enfrontar-se a un objectiu clar i perfectament definit.
- És fonamental oferir als alumnes enllaços que portin a llocs de qualitat. El jove ha de trobar les respostes a les preguntes traient les seves pròpies conclusions arran del text però sense copiar-les de manera literal. Si els llocs enllaçats no són els de sempre (els primers resultats de google o la wikipedia), doncs millor. Els articles de blog solen oferir una visió alternativa de la realitat. Si ofereixes enllaços a diaris, és important que siguin de tendències oposades.
- Utilitza recursos multimèdia atractius. Avui en dia hi ha disponibles gran quantitat de videos i àudios de tots els temes imaginables. Podem trobar material realment interessant en plataformes d’allotjament com YouTube o Vimeo. Els podcasts que ofereixen diaris, emissores de ràdio online i blogs poden ser escoltats en telèfons mòbils mentre els estudiants van en l’autobús o fan jogging.
- Utilitza informació que ajudi els joves a formar-se una opinió. En aquest tema és important ser objectiu, proporcionar dades de totes les tendències i tractar de no dirigir els estudiants cap a l’opinió d’un mateix.
- Exigeix resultats que tinguin a veure a la pregunta inicial. És comú trobar-se textos copiats literalment o fotos preses dels propis enllaços. Valora més si el treball de l’alumne conté gràfiques elaborades per ell mateix o fotografies més enllà de les evidents.
A partir d’aquí només resta posar-li imaginació a l’assumpte (i treballar dur). Segueix investigant. Mentre navegues procura anotar les pàgines més interessants per emprar-les en les teves futures WebQuests i sondeja els temes que interessen els teus alumnes per relacionar-los amb el temari de l’any.
0 comentarios